Fruitvliegjes…

Er komt nog maar weinig plastic mijn huis binnen. En wat er binnenkomt krijgt meestal nog wel een tweede of derde leven. Polyethyleen broodzakken bijvoorbeeld, die bewaar ik altijd om restjes te kunnen invriezen, of als vuilniszakje in een pedaalemmer.
Bij de supermarkt kun je nu ook van die handige plastic zakjes krijgen om zelf croissants en andere broodjes in te doen. Er zitten minuscule gaatjes in om wat lucht te kunnen doorlaten en daarmee het brood vers te houden terwijl het nog wel kan ‘ademen’. Ook deze zakjes gooi ik nooit gelijk weg: ze zijn namelijk ideaal om fruit in te bewaren, zeker in de zomer!

Je kunt natuurlijk zelf een fruitvliegenval maken, die trekt de vliegjes aan en houdt ze vast. Daarna laat je ze buiten vrij, met het risico dat ze ze zo weer binnen komen en je weer met de gebakken peren zit. Alternatief is een val waarin ze verdrinken in een mengsel van azijn en afwasmiddel. Werkt wel, maar dat wordt snel een smerige boel en het is nou niet bepaald diervriendelijk. Ik doe in principe geen vlieg kwaad, zelfs geen fruitvliegjes.

Nee, neem dan die zakken met gaatjes: gewoon al je fruit ‘inpakken’ in dit soort zakken, wel zodanig dat het fruit niet tegen de zak aandrukt. Ideaal op het aanrecht of buiten, bijvoorbeeld bij de barbecue. Het fruit hoeft niet in de koelkast en kan lekker narijpen bij kamertemperatuur zonder te gaan rotten. En de fruitvliegjes? Die hebben het nakijken! Eet smakelijk!